Thursday, November 20, 2008

Teadlased avastasid meetodi inimese reaalse vanuse tuvastamiseks

Autor: Urmas Jaagant



Öeldakse, et sa oled nii vana kui vanana sa ennast tunned, peagi suudavad teadlased aga tuvastada igaühe tõelise bioloogilise vanuse.

Kas poleks mitte huvitav teada, miks mõned 70 aastased inimesed suudavad palju rohkem, kui nende eakaaslased ja on füüsiliselt 50 aastaste tasemel ning vastupidi. Siiani on olnud sellele vastuse leidmine omamoodi utoopia.
Tuleb välja, et tänapäeval on vaja inimese biloogilise vanuse teada saamiseks  uurida biomarkereid tema kehas. Peale vaadates lihtsana näiv ülesanne, on aga teadlastele suurt peavalu valmistanud juba aastaid.

Uurimine sai alguse vihmaussidest, kelle DNA on väidetavalt väga sarnane inimese omale.  Vananedes muutusid nende biomarkerid niivõrd palju, et oli võimalik eraldada vanemad liigikaaslased noorematest. California instituudi teadlase Simon Melovi kinnitusel on nende tulemused endiselt kaugel täiuslikkusest, ent sellele vaatamatta peetakse seda esimeseks ja väga suureks sammuks. Eelnevad katsed määrata elusolendite vanust on põrunud suurelt.  Sel korral suudeti aga vanus kindlaks määrata lausa 70 protsendil juhtudest.

Mina olen nõus väitega, et iga inimene on nii vana, kui vanana ta ennast tunneb.
Kuid olen poolt, et keegi selle küsimusega tegeleks, leides sealhulgas midagi kasulikku ning arendades sellega edasi meditsiini või mingit muud sellega seostuvat valdkonda.